Reizen naar Turkije

Hier de laatste update van het Ministerie van Buitenlandse zaken ivm met Turkije.

Reizen naar Turkije verlopen doorgaans zonder problemen, maar sommige gebieden kunnen gevaarlijk zijn. In Turkije bestaat er momenteel een terreurdreiging en een aantal terroristische groeperingen blijft actief in het land.

Op 20 juli 2015 blies een zelfmoordterrorist zich op in de stad Suruç in het zuidoosten van het land, vlakbij de Syrische grens. Daarbij vielen 32 doden en meer dan 100 gewonden. Ook het conflict in Syrië en Irak laat zich dus meer en meer voelen in de grensstreek tussen Turkije, Syrië en Irak. Verwacht kan worden dat de onveiligheid niet zal afnemen, wel integendeel.
Om die reden raden we alle niet-essentiële reizen naar de volgende provincies af: Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Muş, Bingöl, Bitlis, Batman, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Diyarbakır, Hakkari, Şırnak, Siirt en Tunceli. (Geen tussenkomst Mutas)

Een explosie heeft plaatsgevonden op dinsdag 12 januari 2016 rond 10u20 in de wijk Sultanahmet te Istanbul: het is dus afgeraden om zich naar Istanbul te begeven. (Tussenkomst Mutas)

Gezien de recente anti-terroristische acties in België en de gebeurtenissen in Syrië en Irak wordt aan landgenoten gevraagd extra waakzaam te zijn ingevolge de verhoogde terreurdreiging ten aanzien van Belgische belangen. In het licht van de verdere ontwikkelingen wordt aan expats en reizigers aangeraden de reisadviezen regelmatig te raadplegen en elementaire voorzorgsmaatregelen te nemen. Het strekt eveneens tot aanbeveling de aanwijzingen van de lokale autoriteiten strikt op te volgen. Landgenoten worden verzocht om hun reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

Toeristen worden geadviseerd om hun reizen naar de gebruikelijke toeristische attracties en wijken te beperken en om bepaalde gebieden van de grote steden vermijden.